4 випадки ГКІ та 1 випадок сальмонельозу зареєстровано у Краматорську за минулий тиждень

КРАМАТОРСЬКА РАЙОННА ФІЛІЯ ДУ «ДОНЕЦЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» оприлюднила інформацію щодо захворюваності кишковими інфекціями населення міста Краматорськ.
"За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції в місті Краматорську з 15.03.2024 по 21.03.2024 (12-й тиждень року) зареєстровано 4 випадки гострої кишкової інфекції, інтенсивний показник 2,18 на 100 тис. населення, 1 випадок сальмонельозу (у дорослого) показник захворюваності становить 0,55 на 100 тис. населення.
Аналіз захворюваності сальмонельозом та його етіологічної структури показує, що збудником на звітному тижні виступала Salmonella typhimurium.
В структурі захворюваності на кишкові інфекції на останньому тижні переважали ГEK із невстановленим збудником (75%). Показник захворюваності ГЕК із невстановленим збудником нижче показника Факторний аналіз ГEK показав дію харчового шляху передачі збудника кишкової інфекції, який реалізувався через неправильне приготування, зберігання продуктів харчування в домашніх умовах та недотримання правил особистої гігієни.
У віковій структурі захворюваності ГКІ захворюваність серед дитячого населення складає 80%. Фахівцями Краматорської районної філії у вогнищах інфекції проведено 5 епідеміологічних обстежень. За їх результатами здійснені відповідні санітарно-протиепідемічні та дезінфекційні заходи".

Профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій

Основна причина виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.

З метою профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій необхідно виконувати такі заходи профілактики:

не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;

продукти, що швидко псуються, зберігати лише в холодильнику, обов’язково дотримуватись термінів їх зберігання;

при купівлі харчових продуктів обов’язково звертати увагу на терміни та умови їх зберігання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб та при дотриманні температурних режимів, зазначених на упаковці та у встановлений виробником термін;

не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;

розливне молоко, куплене на базарі, перед вживанням обов’язково слід кип’ятити, не вживати молоко- самоквас та сир з нього без попередньої термічної обробки;

не вживати невідомі гриби, дикорослі ягоди, трави та інші рослини; на відпочинку виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо);

не готувати страви із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу (зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати двох годин);

при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною проточною водою, а для споживання дітям – додатково обдати окропом; не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, ставків, невідомих підземних джерел водопостачання, поверхневих вод тощо; для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду;

перед приготуванням їжі та перед її вживанням слід завжди мити руки з милом;

необхідно обов’язково мити руки після відвідування туалету;

ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремо, стіл, розділювальні дошки, ножі, м’ясорубку (блендер, кухонний комбайн тощо) після роботи з сирими продуктами потрібно ретельно вимити;

під час відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни, дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі дикорослі ягоди, гриби та інші продукти невідомого походження;

для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно визначеними місцями відпочинку та відповідно облаштованими пляжами;

при купанні у водоймах і басейнах не слід допускати потрапляння води до рота; захищати харчові продукти від випадкових забруднень, від комах, гризунів та інших тварин. Для надійного захисту продуктів слід зберігати їх у щільно закритих банках (контейнерах).

Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання та зберегти Ваше здоров'я та здоров'я Ваших близьких!