Чим корисне насіння кавуна. Все, що ви не знали про велику ягідку

Ягоди, які вперше почали вирощувати чотири тисячі роки тому поблизу сучасної пустелі Калахарі, які на початку сезону всі бояться їсти, які перевозять баржами, які дзвенять, які можна їсти, пити, і навіть робити зі шкірок варення, а насіння лузгати. Кавуни. З досліджень складається враження, що це чарівна ягідка.

Минулого разу ми писали про те, як правильно обрати кавун.

Читайте: Як обрати кавун та з чим його їсти: цікаві факти про смугасту "ягоду", які не всі знають

Що міститься в кавунах?

М’якоть кавуна на 92-95% складається з води. Решта — незначна кількість клітковини, вітамін С, червоні пігменти каротиноїди та лікопен, амінокислоти аргінін і цитрулін. В кавунах присутні, хоча в невеликій кількості, всі 19 вітамінів та 11 мінералів. В них міститься порядка 4-6% цукрів: глюкози, фруктози і цукрози. Калорійність становить близько 30 калорій на 100 грамів, хоча буває і більше. Це наче і небагато, але і їдять кавун великими порціями. http://bit.ly/2YXH3V8

Лікопен

Лікопен — це каротиноїд, жиророзчинний пігмент, що зумовлює колір кавунів та помідорів. Що червоніший кавун, то більше в ньому лікопену. В кавуні, на відміну від помідорів, міститься така само форма лікопену, як і в нашій плазмі крові — цис-лікопен. http://bit.ly/2ZUDoER

Він має потужні антиоксидантні і протизапальні властивості та зменшує тромбоутворення. Що більше лікопену в сироватці крові та жировій тканині, то менші шанси розвитку атеросклерозу та раку молочної залози. Він особливо важливий для курців, адже куріння запускає вільнорадикальні процеси, які псують ендотелій (вистилку) судин та сприяють розвитку атеросклеротичних бляшок. http://bit.ly/33qtsoN

Лікопен також знижує синтез холестеролу печінкою, сприяє поглинанню клітинами ліпопротеїнів крові (тобто знижує їх рівень в крові, чим сприяє здоров’ю судин), та знижує ризик остеопорозу. http://bit.ly/2YXH3V8

Але з’їсти кавун, і гадати, що тепер можна курити і все буде гаразд, не варто. Мова йде про щоденне споживання лікопену: в складі кавунів, грейпфрутів, помідорів. Це означає зменшення ризику, а не повну ліквідацію проблеми.

Цитрулін

Це амінокислота, що не входить до складу білків, але бере участь в азотистому обміні. Саме слово “цитрулін” походить від латинської назви кавуна. Цитрулін має хорошу біодоступність, тобто добре поглинається в кишківнику, і перетворюється на амінокислоту аргінін.

Хороші новини, з аргініну утворюється закис азоту NO — речовина, потрібна для розширення судин, в тому числі в печеристих тілах під час ерекції, та запобігання гіпертензії. Крім цього, цитрулін активує і сам фермент NO-синтазу, який продукує закис азоту.

Погані новини — мінімальна ефективна доза цитруліну це 3 грами, а найкраща — 10 грамів. Для цього треба з’їсти від 1,5 до 5 кілограмів кавуну за раз. Не варто так робити. Добавки також не вирішують питання, бо така кількість цитруліну матиме побічні ефекти для кишківника. http://bit.ly/2MdoJ4y

Функціональна їжа

Кавуни корисні людям, що тренуються. Адже це — і швидкі вуглеводи, і антиоксиданти, амінокислоти-джерела закису азоту NO, потрібного для розширення судин. Дослідження вказують, що кавуновий сік/пюре мають таку саму дію, як спортивні напої, але відчуття від тренування кращі. Кавуновий сік зменшує кріпатуру в м’язах і допомагає відновленню після тривалих забігів. В дослідах його вживали по 500 мл за раз після тренування.

http://bit.ly/2ZUDoER
http://bit.ly/2yQmKu3
http://bit.ly/31xtgSQ

Цитрулін сприяє набору і підтримці м'язової маси в спортсменів, бо активує той самий сигнальний каскад, що і улюблена багатьма добавка ВСАА. http://bit.ly/2MdoJ4y

Щоденне невтомне споживання кавуна потрібне людям із атеросклерозом, жінкам в менопаузі та людям із гіпертензією та пре-гіпертензією. Кавун корисний для здоров’я шкіри та сітківки очей завдяки вмісту антиоксидантів. В усіх випадках надмірне споживання користі не приносить. Тим, в кого тиск нормальний чи низький, щоденний кавуновий десерт може тиск навіть знизити. http://bit.ly/2ZTohvlhttp://bit.ly/2YXiAPH

Кавун радять їсти людям, що прагнуть зменшити споживання калорій, оскільки ця їжа заповнює шлунок, але не дуже калорійна. Але пам’ятайте, що ці калорії походять з цукрів, а нашому тілу цукрів багато не треба. При схудненні важливо споживати достатньо білка, інакше воно відбуватиметься передусім за рахунок м’язів, а не жиру. http://bit.ly/2YXiAPH

Нітрати

Це перша асоціація з кавунами, але вони не становлять загрози здоров’ю. Насправді, нітрати надходять до нас цілий рік із овочами (особливо буряком, редисом, шпинатом, руколою), м’ясом та питною водою. Вміст нітратів в овочах/фруктах залежить від ґрунту та кількості азотистих добрив. http://bit.ly/2ZU9uRc

Більшості рослин (крім азотфіксаторів чи паразитів) потрібно споживати нітрати з ґрунту. Тож не дивно, що рослинна їжа стає сама джерелом нітратів для людей — від 80 до 90% нітратів надходять із рослинною їжею та м’ясом, а решта з водою. http://bit.ly/2KDARbQ

Так що ж з кавунами і нітратами? Кількість нітратів в кавунах варіює, але допустима ВООЗ норма нітратів для людини вагою 60 кг дорівнює 300 мг. Така кількість міститься більш ніж в одному літрі м’якоті кавуна, якого щедро поливали амонійною селітрою. Ця норма розрахована передусім для немовлят — 50 мг/кг ваги, а немовлята значно вразливіші до дії нітратів за дорослих і старших дітей.

Для порівняння. В м’ясі нітратів може бути до 1000 мг/кг, а в тепличних шпинаті чи редисі — до 2500 мг/кг. Африканські кавуни (Сенегал чи Конго є експортерами кавунів) містять від 170 до 280 мг нітратів на кг. Допустимі норми нітратів в шпинаті — найбільш нітратній культурі, варіюють від 2000 до 4500 мг/кг в залежності від сезону. http://bit.ly/2yOthFQ

Яка мораль: нітрати в кавунах не є отрутою, їх все одно досить мало, і нітрати є однією з ланок контролю тиску. Немовлятам не можна давати кавуновий сік, а також воду, хімічний склад якої невідомий. Більше про нітрати напишемо згодом.

http://bit.ly/31zk4gV
http://bit.ly/2MUxccr
http://bit.ly/2ZU9uRc

Чому буває зле після кавунів?

Нудота, діарея, біль в животі супроводжують кишкові інфекції, зокрема, сальмонельоз та лістеріоз. Salmonella та Listeria живуть на поверхні немитих овочів, особливо тих, що продають на землі, трасі чи на ринку біля м’яса. Якщо їх різати і куштувати перед купівлею, чи їсти вдома немитими, то бактерії з поверхні потраплять у м’якоть і згодом в кишківник. Достатньо навіть купити пів кавуна в супермаркеті, щоб в розріз потрапили бактерії. Тож загрозу здоров’ю становлять не ранні кавуни, а брудні. http://bit.ly/2TpG8rfhttp://bit.ly/2YVxYrN

А ще хорошого має бути в міру. Понад 30 мг лікопену (того самого корисного антиоксиданту) в деяких людей можуть викликати діарею і нудоту.

Люди з гіперкаліємією, надлишком калію в крові, мають не переїдати кавунів. В кавуні міститься калій, який здоровій людині буде на користь, а тим, хто не може регулювати рівень калію в крові, зашкодить і викличе аритмію чи спазми м’язів. http://bit.ly/2MXLVmS

Цукрів в кавуні відносно мало, але літр кавунової м’якоті — це уже 60 грамів цукру. Тож звична щедра порція кавуна має значне глікемічне навантаження. Найкраще — це знати міру та суміщати кавуни із іншою рослинною їжею, багатою на клітковину. Це зробить підйом глюкози в крові не таким різким.

Насіння

Насіння кавуна зазвичай викидають. Втім, воно багате на білок, жири, мінерали цинк, магній, кальцій, фосфор, калій, мідь, амінокислоти аргінін та фітостероли (біологічно-активні сполуки). Нутрієнти цього насіння корисні в разі діабету, серцево-судинних хвороб та зниженні чоловічої фертильності, хоча ці дані поки не підтверджені клінічними дослідженнями (лише лабораторними). http://bit.ly/2Z0UuQ6

Але є трохи зради: кавунове насіння містить так звані антинутрієнти: фітин, танніни, оксалову кислоту та інгібітори трипсину (ферменту, що розщеплює білки). Тому сире насіння їсти не варто. Найкраще знижують вміст антинутрієнтів сушка в духовці чи смаження. http://bit.ly/2KFLTxbhttp://bit.ly/2GYTE00 Олію з кавунового насіння використовують в низці країн, а перемелене насіння покращує якість тіста. http://bit.ly/2Z0UuQ6

Як споживати?

 Заморожувати кавуновий сік. Він має такі само властивості, як і свіжий кавун. Для цього дістаньте з кавуна м’якоть і перемеліть блендером, процідить насіння через крупний друшляк, і розлийте по пляшках чи пакетах для заморозки. Це і збереже клітковину, і легко дістане насіння. Такий кавун легко і компактно зберігати в холодильнику чи брати на тренування. http://bit.ly/2ZUDoER

 Пастеризувати сік. Прогріти до 78 градусів і вимкнути. Це збільшує біодоступність лікопену і подовжує термін зберігання соку. Але при цьому сік змінює колір та консистенцію. http://bit.ly/2GYTIwMhttp://bit.ly/2YXiAPH

 Їсти з чимось жировмісним (сиром, горіхами). Оскільки лікопен та каротиноїди — жиророзчинні пігменти. Спробуйте приготувати салат із кавуна, сира фети, м’яти та оливкової олії. Або варіацію ліванської страви табуле (tabbouleh) із кускусу, кавуна, цибулі та бринзи. http://bit.ly/2yU5C6J

 Робити желе з пюре кавуна. Нагадаємо, що желатин — це хороше джерело амінокислот, що входять до складу колагену. http://bit.ly/31wGtLD

 Насіння не викидайте, а висушуйте в духовці і зберігайте на довгі зимові вечори, коли так хочеться щось погризти, чи згодовуйте міським птахам.

 Є ще рецепти варення зі шкірки кавуна. Його роблять з білої, а не зеленої частини. Але вони передбачають використання значної кількості цукру. Шкірки кавуна без зеленої частини можна також маринувати, а потім підсмажувати.

Слов’янськ Дружківка Костянтинівка новини кавуни як їсти кавун як обрати кавун
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Суспільство
Уже шестой год как жители Донецка и Луганска отрезаны от украинского телевидения в эфире и кабельных сетях. Выгодные Кремлю месседжи заполонили не только политические ток-шоу и новостные блоки, но и комедийные сериалы и художественные фильмы Однако с 1 марта на оккупированные Россией территории Донбасса начнет вещать новый государственный телеканал, с помощью которого государство надеется остановить кремлевскую “промывку мозгов” населения оккупированных те...
Культура
У бібліотеках міста для школярів пройшов перший етап конкурсу дитячого читання «Книгоманія». Після виступу дітей із розповідями про прочитану та описану в читацькому щоденнику книгу, журі виставило оцінки й оголосило переможниць, якими стали Анастасія Садова (6 клас, ЗОШ №6) та Христина Радченко (7 клас, ЗОШ №6). Раніше стало відомо ім'я переможниці першого (шкільного) етапу Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Книгоманія-2020» у Дружківській загаль...
Суспільство
У закладах освіти Дружківки цими днями проходять заходи, присвячені Дню вшанування пам’яті  Героїв Небесної Сотні. Відбулись уроки мужності  «Герої не вмирають», «Будемо гідні слави героїв», дискусії «Як би я вчинив, якби я був там?», пройшли єдині уроки демократії, виставки дитячих малюнків «Будь-якій війні скажемо «Ні!», акції «Свіча пам’яті, жалю, скорботи», лінійки-реквієм, патріотична відеогодина «Героїзм та мужності ідуть поруч», акція з написання уч...
Полезные советы
Оператор мобильной связи Vodafone-Украина составил перечень наиболее популярных видов мошенничества с применением средств связи. Рейтинг составлен на основе опыта противодействия мошенничеству и вирусным атакам, направленным на пользователей мобильной связи. По мнению Vodafone-Украина Топ-3 видов мошенничества выглядят следующим образом: Социальный фрод – с помощью различных уловок мошенники заставляют абонентов добровольно выполнять действия, которые прив...
Освіта
В Дружковской общеобразовательной школе №7 стало известно имя победительницы первого (школьного) этапа Всеукраинского конкурса детского чтения «Книгомания-2020». Ею стала ученица 6-В класса Анна Ворона (на верхнем снимке - в центре). Всеукраинский конкурс детского чтения «Книгомания» проводится с 2005 года.   Всего за годы проведения в нем приняло участие более миллиона школьников из всех областей Украины.   Конкурс проходил в 376 районах, 141 городе, боле...
Влада
Во время заседания исполнительного комитета Дружковского горсовета, которое проходило вчера, 19 февраля, под руководством заместителя городского головы Натальи Слесаренко, главный специалист общего отдела по кадровым вопросам Ольга Меркулова рассказала присутствующим, с какими проблемами чаще всего обращаются горожане к власти и что уже сделано для решения этих вопросов. По информации главного специалиста, большинство обращений поступило через органы власт...
Суспільство
С 1 февраля Украина запустила льготную программу кредитования малого и среднего бизнеса. Это означает, что и жители Славянска отныне могут воспользоваться данной Программой государственного бизнес-кредитования В частности, предприниматели могут получить до 1,5 млн гривен кредита на развитие или на начало бизнеса под 5, 7 и 9 процентов годовых. В целом на Программу в этом году выделили 2 миллиарда гривен для более чем 50 тысяч доступных кредитов. Также на с...
Культура
На прошлой неделе исполняющая обязанности директора Дружковского историко-художественного музея Светлана Кривоносова написала заявление об увольнении. На этой должности она проработала почти три года - с апреля 2017-го. Как стало известно корреспонденту сайта 06267, с 14 февраля обязанности директора теперь исполняет главный хранитель музейных фондов Вита Литвиненко, стаж работы в музее которой составляет почти восемнадцать лет (На нижнем фото - слева). Св...
Блог
Сьогодні Україна всіма силами намагається залишити історію комуністичного режиму, великого терору, репресій у минулому. Але багато людей досі не можуть відпустити це і рухатися далі. Напевно, десь у підсвідомості важко поміняти ставлення до того, що раніше звідусіль називали хорошим. І навіть коли факти доказують зворотнє - багато хто з нас не може і не хоче цього сприймати. Саме тому так важко наразі дався Україні процес декомунізації. Читайте: Декомуніза...