Головна страва Великодня: шоколадна, італійська, без дріжджів

Головна страва Великодня: шоколадна, італійська, без дріжджів, Вікторія Повержук

Пропонуємо добірку цікавих нетрадиційних рецептів пасок.

Можливо хтось із вас, все ж таки, планує пекти паску самостійно. Але якщо вам не подобається класичний рецепт, то існує безліч інших, на будь-який смак. Ось варіанти.

Паска без дріжджів

Інгредієнти: сир - 200 г, 2 яйця, цукор - 3/4 склянки, ванільний цукор - 1 пачка, борошно - 1,25 склянки, сода – чверть чайної ложки, сік половини лимона, розтоплене вершкове масло - 70 г, цукати, родзинки, куркурма - половина чайної ложки.

У миску покласти сир, висипати туди цукор. Додати ванільний цукор, куркуму. Всипати соду, вичавити сік лимона. Вилити розтоплене вершкове масло. Обережно, не поспішаючи розмішати тісто ложкою до однорідної маси.

Відокремити жовтки від білків. Збити жовтки, а білки залишити для глазурі. Потім жовтки додати до тіста. У цю ж масу висипати цукати та родзинки. Муку до тіста додавати в останню чергу, перемішати. Форми помастити олією, покласти в них тісто. Випікати при 180-200 градусах.

Паска на сметані

Інгредієнти: молоко - 250 мл., масло вершкове - 200 г, вісім яєць, сметана - 500 г, цукор - 2 склянки, цукор ванільний - 2 чайних ложки, борошно - 2 кг, родзинки - 250 г, сіль - третина чайної ложки, дріжджі пресовані - 65 м, білий не пористий шоколад - 100 г, масло вершкове - 100 г.

Дріжджі розкришити в тепле молоко, всипати ложку цукру, ферментувати 20 хвилин. Жовтки відокремити від білків. Розм'якшене вершкове масло розтерти з цукром і жовтками. Суміш поєднати з ферментованими дріжджами, додати ваніль, сіль, сметану. Збити в густу піну білки і додати в масу.

Просіяти муку, замісити м’яке тісто. Ємність із тістом накрити рушником чи ковдрою, поставити у тепле місце на 3-4 години. За цей час двічі зім’яти тісто. Перед другим разом додати родзинки.

Підготувати 6-7 форм на 500 мл. Змастити форми олією. Розкласти тісто в форми, заповнюючи їх на третину. Коли тісто підніметься майже до країв, обережно поставити паски в духовку. Духовку розігріти заздалегідь до 180 градусів. Випікати паску спочатку 10 хвилин при 180`С, потім температуру знизити до 160 градусів і випікати ще 25 хвилин.

Спечені паски остудити в формах, потім обережно вийняти, поставити на рушник і зверху накрити так само легким рушником.

Далі можна готувати глазур. Білий шоколад розтопити. Вершкове масло кімнатної температури збити міксером, з'єднати з шоколадом. Якщо глазур буде рідкою, додати трохи цукрової пудри. Глазур добре застигає при кімнатній температурі, тому прикрашати паски слід образу ж.

Лимонна паска

Інгредієнти: борошно - 1 склянка, масло вершкове - 125 г, сир жирністю не менше 9% - 125 г, 2 яйця, 1 лимон, цукор - півсклянки, сода – половина чайної ложки, сіль - 1 щіпка, цукати - 100 г, родзинки - жменя, кокосова стружка - 2 столових ложки.

Відокремити білки від жовтків, білки прибрати в холодильник. Розтопити вершкове масло, остудити і з'єднати з цукром. Всипати сіль, влити жовтки, туди ж покласти сир.

Окремо натерти лимон та вичавити сік, його з’єднати з содою, перемішати. З’єднати обидві маси, перемішати, туди висипати муку, ще раз перемішати. Збити білки до піни, спочатку вилити в тісто половину і перемішати. Потім вилити другу половину. До тіста додати цукати, родзинки, стружку.

Формочки з паперу змащувати не потрібно, а ось звичайні слід змастити олією. Поставити форми на деко. Заповнити тестом на 3/4 висоти форм. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці близько 50 хвилин.

Шоколадна паска з прянощами

Інгредієнти: борошно - 600 г, цукровий пісок - 200 г, сіль – половина чайної ложки, дріжджі - 4 чайної ложки сухих або 30 г свіжих, родзинки - 150 г, молоко - 300 мл., порошок какао - 2 столових ложки в тісто та глазур і 2 ч. л. для посипання форм, сухарі з чорного хліба - 40 г, 3 яйця, масло вершкове - 50 г, кориця мелена - 1 чайна ложки, гвоздика мелена - 1 щіпка, мелений мускатний горіх - половина чайної ложки, шоколад гіркий 55% - 100 г, лікер шоколадний або ром - 30 мл., цукрова пудра - 100 г, розчинна кава – половина чайної ложки.

Для опари нагріти до 30-40 градусів 250 мл молока, додати 1 столову ложку цукру, 6 столових ложок з гіркою борошна і дріжджі. Компоненти змішати, накрити та поставити в тепло на 20 хвилин.

Сухарі змолоти, щоб вийшло приблизно три столових ложки. Змішати з залишками цукру, однією столовою ложкою какао, сіллю, корицею, гвоздикою, мускатним горіхом.

Білки двох яєць відокремити від жовтків.Через 20 хвилин в опару додати суху суміш, лікер, одне ціле яйце, два жовтка, розм’якшене вершкове масло. Усе ретельно перемішати, а далі поступово додавати просіяне борошно. Замісити тісто. Воно має бути дуже м'яким, липнути до рук, тому для зручності роботи з ним руки змастіть олією.

У молоко, що залишилось, додати кубики шоколаду і нагрівати все до розчинення шоколаду. Два кубика можна відкласти в холодильник і використовувати для прикраси пасок. Потім розтоплений шоколад додати в тісто. Добре вимішувати тісто з шоколадом до однорідності.

Тісто накривають і ставлять в тепло на 2-3 години для підйому. Воно повинно збільшитися в розмірі. Коли тісто підніметься, його викласти на посипану борошном поверхню і додати промиті родзинки. Знову вимісити, щоб родзинки розподілилися.

Усередині форми потрібно гарненько змастити олією і присипати дно і стінки сумішшю муки з какао (50/50). Тісто викладати в форми на 1/3. Потім форми накривають і ставлять в тепло. Приблизно через 40-60 хвилин паски піднімуться.

Паски ставити в духовку, розігріту до 200 градусів, потім зменшити температуру нагрівання до 180 градусів, і випікати близько 40 хвилин.

Для глазурі 2 білки збити з цукровою пудрою до піни. Три столових ложки білої глазурі відкласти в окремий посуд. У залишки додати одну столову ложку какао та пів чайної ложки розчинної кави, перемішати. Паски остудити і полити глазур'ю – спочатку коричневою, а потім смужками – білою.

Італійський кекс коломба

Інгредієнти: 3 жовтка, сіль – пів чайної ложки, цукор ванільний - 2 чайної ложки, родзинки - 100 г, апельсинові цукати - 100г, цукор - 130 г, вершкове масло для форми і ще 150 г для тіста, 750 г борошна і ще трохи для цукатів і форми, 20 г сухих дріжджів, 1 яйце.

Борошно просіяти. Для опари дріжджі змішати з 50 г борошна, однією склянкою теплої води і залишити на 30-40 хвилин. Потім додати ще 300 г борошна, 2 склянки теплої води, перемішати і поставити в тепле місце на 2 години. Розтопити цукор з половиною склянки води. Окремо розтопити вершкове масло. Яйце і жовтки збити. У глибоку миску всипати решту борошна, сіль, ванільний цукор, влити збиті яйця, розтоплене масло і цукровий сироп. Перемішати, додати опару і ще раз перемішати до однорідності. Цукати обваляти в борошні, додати до тіста. Форму для випічки кексу змастити маслом і посипати борошном. Обережно викласти в форму тісто, накрити рушником і поставити в тепле місце на 1 год. У формі тісто повинне займати не більше третини від її обсягу. Випікати при 180 градусах протягом 35-40 хвилин. Дати охолонути у формі 10-15 хвилин. Потім вийняти і остудити повністю.

Сирна паска

Інгредієнти: Молоко згущене варене - 200 г, сир жирний домашній - 300 г, сметана - 100 г, масло вершкове розм'якшене - 100 г, горіхи волоські - 35 г, курага - 40 г.

З’єднати сир, сметану, вершкове масло, відварену згущенку. Подрібнити в блендері до однорідності. Або зім’яти виделкою чи змішати міксером.

Курагу залити окропом і залишити на 10 хвилин для розм'якшення. Потім дрібно нарізати, подрібніть горіхи не в крихти і додати в сирну масу. У форму для паски в один шар викласти марлю, але попередньо намочивши у воді. Додати сирну масу, розрівняти ложкою, закріпити кінці марлі зверху. Поставити на масу гніт. Готову конструкцію поставте на тарілку, в яку буде виливатися зайва вода, і приберіть в холодильник на 8-12 годин, періодично зливаючи воду.

Паска шафранова

Інгредієнти: 2 кг борошна, 5 склянок молока, півсклянки дріжджів, 15 яєць, 400 г маргарину або вершкового масла, 700 г цукру, 1 чайна ложка солі, пів чайної ложки кардамону або шафрану, 10 крапель лимонної олії, 1 склянка рубленого мигдалю, 1 склянка родзинок.

Молоко підігріти до температури парного, додати дріжджі, борошно і гарненько розмішати. Коли тісто піднімається, в нього додати 10 жовтків, 5 яєць, розтоплене масло, цукор, сіль, кардамон або шафран, лимонну олію, родзинки, мигдаль і дати піднятися. Тісто не повинне приставати до рук. Потім тісто покласти у форми, прикрасити родзинками, мигдалем, змастити яйцем з молоком і поставити в заздалегідь розігріту духовку. Випікати до готовності.

Лимонну олію можна замінити ванільними краплями.

Слов'янськ Дружківка новини свята Великдень їжа паски
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати
Коментарі