• Головна
  • 4 випадки ГКІ та 1 випадок сальмонельозу зареєстровано у Краматорську за минулий тиждень
15:31, 27 березня

4 випадки ГКІ та 1 випадок сальмонельозу зареєстровано у Краматорську за минулий тиждень

virusni infektsii
КРАМАТОРСЬКА РАЙОННА ФІЛІЯ ДУ «ДОНЕЦЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» оприлюднила інформацію щодо захворюваності кишковими інфекціями населення міста Краматорськ.
"За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції в місті Краматорську з 15.03.2024 по 21.03.2024 (12-й тиждень року) зареєстровано 4 випадки гострої кишкової інфекції, інтенсивний показник 2,18 на 100 тис. населення, 1 випадок сальмонельозу (у дорослого) показник захворюваності становить 0,55 на 100 тис. населення.
Аналіз захворюваності сальмонельозом та його етіологічної структури показує, що збудником на звітному тижні виступала Salmonella typhimurium.
В структурі захворюваності на кишкові інфекції на останньому тижні переважали ГEK із невстановленим збудником (75%). Показник захворюваності ГЕК із невстановленим збудником нижче показника Факторний аналіз ГEK показав дію харчового шляху передачі збудника кишкової інфекції, який реалізувався через неправильне приготування, зберігання продуктів харчування в домашніх умовах та недотримання правил особистої гігієни.
У віковій структурі захворюваності ГКІ захворюваність серед дитячого населення складає 80%. Фахівцями Краматорської районної філії у вогнищах інфекції проведено 5 епідеміологічних обстежень. За їх результатами здійснені відповідні санітарно-протиепідемічні та дезінфекційні заходи".

Профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій

Основна причина виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.

З метою профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій необхідно виконувати такі заходи профілактики:

не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;

продукти, що швидко псуються, зберігати лише в холодильнику, обов’язково дотримуватись термінів їх зберігання;

при купівлі харчових продуктів обов’язково звертати увагу на терміни та умови їх зберігання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб та при дотриманні температурних режимів, зазначених на упаковці та у встановлений виробником термін;

не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;

розливне молоко, куплене на базарі, перед вживанням обов’язково слід кип’ятити, не вживати молоко- самоквас та сир з нього без попередньої термічної обробки;

не вживати невідомі гриби, дикорослі ягоди, трави та інші рослини; на відпочинку виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо);

не готувати страви із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу (зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати двох годин);

при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною проточною водою, а для споживання дітям – додатково обдати окропом; не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, ставків, невідомих підземних джерел водопостачання, поверхневих вод тощо; для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду;

перед приготуванням їжі та перед її вживанням слід завжди мити руки з милом;

необхідно обов’язково мити руки після відвідування туалету;

ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремо, стіл, розділювальні дошки, ножі, м’ясорубку (блендер, кухонний комбайн тощо) після роботи з сирими продуктами потрібно ретельно вимити;

під час відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни, дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі дикорослі ягоди, гриби та інші продукти невідомого походження;

для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно визначеними місцями відпочинку та відповідно облаштованими пляжами;

при купанні у водоймах і басейнах не слід допускати потрапляння води до рота; захищати харчові продукти від випадкових забруднень, від комах, гризунів та інших тварин. Для надійного захисту продуктів слід зберігати їх у щільно закритих банках (контейнерах).

Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання та зберегти Ваше здоров'я та здоров'я Ваших близьких!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Дружківка
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
live comments feed...